ONA free internet

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

εξοπλισμός

 

Οι πλατείες και τα κέντρα των Τοπικών Διαμερισμάτων που αναφέρονται ως σημεία εκπομπής εξασφαλίζουν ικανοποιητικό σήμα και προσφέρουν τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης στην κατάλληλη φορητή συσκευή μας.
Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να επιτύχουμε σύνδεση με το δίκτυο στο χώρο μας;

Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε έναν σύντομο οδηγό
με τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε το σήμα του δικτύου να φτάσει επί παραδείγματι σε μια κατοικία.

Σύντομος οδηγός προϋποθέσεων και εξοπλισμού:

Η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη
βασική προϋπόθεση για απομακρυσμένη λήψη είναι η οπτική επαφή της κατοικίας (ενός σημείου της τουλάχιστον) με την κεραία εκπομπής του Hotspot. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της οπτικής επαφής θα αναφέρουμε ότι υπάρχουν χρήστες με οπτική επαφή που έχουν καταστήσει ικανή και σταθερή σύνδεση σε απόσταση τεσσάρων (4) και πλέον χιλιομέτρων και χρήστες που απέχουν μερικές δεκάδες μέτρα στερούμενοι όμως οπτικής επαφής με την κεραία και αδυνατούν να συνδεθούν.


 Λύση 1η

Access Point + εξωτερική κεραία.

Το Access Point είναι μια συσκευή σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα. Όλα τα Access Point (φώτο δίπλα) διαθέτουν μικρή κεραία για χρήση σε εσωτερικούς χώρους. Αν δεν ανήκουμε στους 2-3 τυχερούς κάθε οικισμού που η κεραία εκπομπής του δημόσιου δικτύου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον εξωτερικό τους τοίχο, τότε θα πρέπει να την αφαιρέσουμε καθώς ΔΕΝ είναι ικανή για σταθερή λήψη του σήματος του Hotspot στο εσωτερικό των κτιρίων και στην θέση της να τοποθετήσουμε μια εξωτερική.

 

Εφαρμογή:
Διαλέγουμε ένα εξωτερικό σημείο του οικήματος που διατηρεί οπτική επαφή
με την κεραία εκπομπής και τοποθετούμε στον τοίχο, τη σκεπή ή όπου αλλού κρίνουμε, την κατάλληλη εξωτερική κεραία. Υπάρχουν πολλών ειδών μεγέθους, μορφής και απόδοσης και μοιάζουν σαν πλέγμα ή πάνελ.
Τοποθετούμε σε μικρή σχετικά απόσταση εσωτερικά του κτιρίου το Access Point
και το συνδέουμε με την εξωτερική κεραία με το κατάλληλο καλώδιο. Η συσκευή Access Point χρειάζεται ρευματοδότηση.
Στο μενού του Access Point με την βοήθεια ενός Η/Υ θα εντοπιστεί το δίκτυο που θέλουμε ώστε να δεχτεί μια αρχική ρύθμιση από εμάς η κάποιον τεχνικό (δεν απαιτεί κάθε φορά που συνδεόμαστε νέα ρύθμιση). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε μόνιμη σταθερή σύνδεση στο δίκτυο.
Τέλος συνδέουμε τον υπολογιστή που θέλουμε στο Access Point μέσω ενός καλωδίου utp και μιας θύρας ethernet.

 

Κόστος:
Το κόστος προμήθειας ενός Access Point, μιας εξωτερικής κεραίας μαζί με τα κατάλληλα καλώδια σύνδεσης ποικίλει ανάλογα με τον εξοπλισμό και την ποιότητά τους. Εάν πραγματοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι την εγκατάσταση τότε για έναν προσιτό εξοπλισμό θα πρέπει να καταβάλουμε 45,00
€ έως και πάνω από το διπλάσιο εάν αναζητήσουμε εξοπλισμό με επιπλέον χαρακτηριστικά.


 Λύση 2η

Ασύρματη pci κάρτα + εξωτερική κεραία

Η 2η αυτή λύση που προτείνουμε είναι οικονομικότερη από την 1η.  Η βασική τους διαφορά είναι ότι εδώ δεν χρησιμοποιούμε AccessPoint. Στη θέση του γίνεται χρήση μιας ασύρματης κάρτας τύπου pci (φώτο δίπλα). Αυτό από μόνο του θέτει κάποιους πολύ σοβαρούς περιορισμούς. Αποσαφηνίζοντας περισσότερο τα πράγματα επισημαίνουμε ότι αυτή η λύση απευθύνεται στους χρήστες που ενδιαφέρονται να συνδεθούν στο δίκτυο αποκλειστικά και μόνο μέσω ενός σταθερού (desktop) Η/Υ

 

Εφαρμογή :
Για την τοποθέτηση της εξωτερικής κεραίας
ισχύουν όλα όσα περιγράφονται πιο πάνω στην εφαρμογή της 1ης λύσης. Επιλέγουμε δηλαδή ένα εξωτερικό σημείο του οικήματος που διατηρεί οπτική επαφή με την κεραία εκπομπής του Hotspot και προχωρούμε στη εγκατάστασή της.  Όταν ολοκληρώσουμε τις εργασίες της εξωτερικής κεραίας, ανοίγουμε το κουτί (case) του σταθερού υπολογιστή και τοποθετούμε με προσοχή την ασύρματη κάρτα σε μια ελεύθερη θέση pci. "Φορτώνουμε" τους κατάλληλους drivers για να αναγνωριστεί από το pc. Αφαιρούμε και σε αυτή την περίπτωση την αποσπώμενη μικρή κεραία που φέρει η κάρτα και στη θέση της βιδώνουμε το καλώδιο της εξωτερικής κεραίας.  Μέσα από το αντίστοιχο λογισμικό διαχείρισης που συνοδεύει την ασύρματη pci κάρτα θα δοθεί η δυνατότητα παραμετροποίησης της και σύνδεσή της στο δίκτυο.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο σταθερός Η/Υ δεν πρέπει να απέχει πολύ από το σημείο τοποθέτησης της εξωτερικής κεραίας. Ο λόγος είναι η σημαντικές απώλειες σήματος που συνεπάγεται ένα μακρύ σε μήκος καλώδιο σύνδεσής τους. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ανάμεσά τους μόνο ο εξωτερικός τοίχος.

Κόστος:

Η διαφορά όπως προείπαμε μεταξύ της 1ης και της 2ης λύσης είναι η αντικατάσταση του Access Point με μια ασύρματη pci κάρτα. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να κατεβάσει το κόστος κατά 20% περίπου. Εφόσον λοιπόν κάποιος χρήστης συμβιβαστεί με όλους τους περιορισμούς που συνεπάγεται αυτή η 2η λύση και αναλάβει ο ίδιος την υλοποίησή της, το κόστος μαζί με την προμήθεια της εξωτερικής κεραίας και του καλωδίου μπορεί να συγκρατηθεί με αφετηρία τα 30,00
περίπου.


 Λύση 3η (προτείνεται)
Εξωτερικό panel με ενσωματωμένο routerboard

Η πρόταση αυτή αποτελεί μια "όλα σε ένα" λύση. Αντιπροσωπεύει περισσότερο το πνεύμα μας καθώς με ένα και μόνο κομμάτι που ενσωματώνει εξωτερική κεραία τύπου panel με δυνατότητα φιλοξενίας εσωτερικά ενός routerboard αποτελεί την πιο τακτοποιημένη, την πιο compact υλοποίηση.

 

Εφαρμογή
Το εξωτερικό αυτό panel
με τον περιεχόμενο εξοπλισμό του routerboard, τοποθετείται σε σημείο του οικήματος που διατηρεί οπτική επαφή με την κεραία εκπομπής του Hotspot. Συνδέεται με το εσωτερικό ενός χώρου με ένα καλώδιο τύπου utp που δεν υπόκειται σε σοβαρούς περιορισμούς μήκους (θεωρητικά έως 100μ). Το καλώδιο αυτό εκτός από την μεταφορά του σήματος τροφοδοτεί την κεραία με τάση 18 ή 24volte (poe) που είναι απαραίτητη για την λειτουργία της. Η υλοποίηση αυτή συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα καθώς όλος σχεδόν ο όγκος του εξοπλισμού βρίσκεται έξω από την κατοικία του χρήστη. Μπορεί να τοποθετηθεί όσο απομακρυσμένα θέλουμε. Καταλήγει στον εσωτερικό χώρο με βύσμα Ethernet. Αυτό σημαίνει ότι το συνδέουμε απευθείας στον υπολογιστή μας. Η χρήση βέβαια ενός switch μας δίνει την δυνατότητα να συνδέσουμε στο δίκτυο πάνω από έναν υπολογιστή.

Κόστος:

Το κόστος και εδώ διαμορφώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές των υλικών σε ποιότητα και δυνατότητα λήψης (dBi). Υπάρχουν έτοιμες συνθέσεις ή άλλες που μπορεί να συναρμολογήσει ο χρήστης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του. Αποτελεί σταθερή και βατή υλοποίηση γι' αυτό απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη των περισσότερων χρηστών. Σε κάθε περίπτωση όμως μια μέση τιμή μπορεί να αρχίζει κάτω από τα 65,00
€ ή να τα υπερβαίνει κατά πολύ εφόσον οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Μέση ενδεικτική τιμή καλωδίου utp 0,35€/μέτρο.

Ζερβάκος Λεωνίδας

 

Συμαντικό !
Πριν προχωρήσετε στην προμήθεια εξοπλισμού, πρέπει να είστε σίγουροι ή να παίρνετε τις ανάλογες διαβεβαιώσεις ότι αυτό που αγοράζετε θα έχει τα αποτελέσματα που ζητάτε.

 


Ενδεχομένως να διαπιστώσατε ότι στον οδηγό αυτό δεν κάνουμε λόγο για υλοποιήσεις που στηρίζονται σε ασύρματες κάρτες τύπου usb. Θεωρούμε ότι το αρχικό κόστος μαζί με ένα 5μετρο καλώδιο σύνδεσής τους σε ένα pc πλησιάζει το κόστος ενός πολύ προσιτού Access Point (χωρίς την εξωτερική του κεραία βέβαια). Άρα είναι προτιμότερη η αγορά του δεύτερου παρά οι υλοποιήσεις τύπου usb που δεν προσφέρονται για σταθερή λήψη καθώς πρέπει να αναρτώνται σε παράθυρα ή ακόμη και έξω από αυτά όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και η απόδοσή τους είναι επιεικώς απαράδεκτη αφού έχουν κατασκευαστεί για να δίνουν λύση σε ένα εσωτερικό οικιακό δίκτυο και αυτό με προϋποθέσεις. Είναι μια υλοποίηση που ενδεχομένως να σας προταθεί λόγω της άμεσης πώλησης και του εύκολού κέρδους που αφήνει στο εμπόριο.
Η γνώμη μας; Απλά προσπεράστε…


Ο παραπάνω σύντομος οδηγός αν και περιέχει γενικές γνώσεις αποτελεί σύνταξη και δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του ή η προσθήκη του περιεχομένου του (copy-paste) για οποιαδήποτε χρήση. Σε περίπτωση επίκλησής του παρακαλούμε προσθέστε ένα σύνδεσμο (link) με αυτή την τοποθεσία.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού